085 - 792 1321 info@aldenhof.nl
Selecteer een pagina

Zorg voor een aparte en comfortabele werkplek

Als het mogelijk is, zorg dan voor een aparte werkkamer in huis of zet een bureau in de woonkamer. Beter is het om in elk geval niet aan de keukentafel te werken. Met een bureau op de goede hoogte en een comfortabele bureaustoel voorkom je nek- en rugklachten. Ook een computerscherm, in plaats van een laptop, kan veel verschil maken.

Klap ’s avonds je laptop dicht

Het is verleidelijk om ’s avonds nog even je laptop open te klappen of je computer aan te zetten, nu je alle apparatuur binnen handbereik hebt. Toch is het dringende advies om dit niet te doen. Uit onderzoek blijkt dat we sinds de coronacrisis langer doorwerken en meer mensen last hebben van burn-outklachten. Het is belangrijk dat de grens tussen werk en privé duidelijk blijft.

Loop een rondje

Door het thuiswerken missen we het woon-werkverkeer. Even een rondje lopen of fietsen voor je begint en na afloop kan ervoor zorgen dat je van de ene rol (bijvoorbeeld ouder) makkelijk in de andere (werknemer) rolt en je je hoofd tussendoor leeg kunt maken.

Houd pauzes

Ook belangrijk: pauzes houden. Nu er geen collega’s zijn om koffie mee te drinken, is de verleiding groot om non-stop door te gaan. Toch zijn juist pauzes belangrijk om op innovatieve ideeën te komen en jezelf op te laden voor een nieuwe taak. Eet dus geen broodje achter je computerscherm, maar ga er een halfuur goed voor zitten.

Zoek zo nu en dan een andere locatie

Een lastige, maar misschien lukt het: zoek zo nu en dan een andere locatie. Het is natuurlijk belangrijk je sociale kring klein te houden, maar wellicht is er toch een vriend, familielid of buurvrouw die je vaak ziet en met wie je dus zo nu en dan samen kunt werken. Of misschien is er elke week een ander hoekje in huis dat je tot werkplek kunt bombarderen?

Communiceer niet alleen via mail

Door het vele thuiswerken word je waarschijnlijk overspoeld met e-mails. Een handig communicatiemiddel, maar vaak geldt ook: de beller is sneller en het is nog gezelliger ook. Bespreek dus niet alles via mail of chatprogramma’s, maar bel zo nu en dan. Dan is er misschien meteen ook tijd om even bij te praten over zaken die niets met werk te maken hebben. Heb je belangst? Lees dan hier hoe je ervan afkomt.

Vergeet de teambuilding niet

Thuiswerken is in veel gevallen efficiënt, maar voor het teamgevoel is het minder. We beginnen collega’s dan ook steeds meer te missen, blijkt uit ons onderzoek. Vergeet dus de teambuilding niet. Niet makkelijk nu alles op afstand gebeurt, maar een Zoomborrel, online-quiz of digitaal koffiemomentje met collega’s kan nog steeds.

Bron: Intermediair